Чому саме РЕЙНДЖЕР КЕМП, а не "Весняна райдуга" чи "Кмітливий козачок"

Чому саме РЕЙНДЖЕР КЕМП, а не "Весняна райдуга" чи "Кмітливий козачок"

Коли постало питання про створення дитячого вишкільного табору, а це було ще у 2015 році, постало питання і про назву такого табору. І ми хотіли прив’язати назву табору (кемпу) до тих випробувань і тренувань які очікують молодих громадян нашої Батьківщини у цьому таборуванні.

При всій своїй патріотичності, команда засновників та інструкторський склад, мали на меті, не створювати ще один «копійний масовий продукт» на хвилі, причому дуже часто, всюди-сюдної «шароварщини» із голосними гаслами і переробленою «зарніцою». Була мета, створити СУЧАСНИЙ дитячо-юнацький табір,який міг би показати дітям та їх батькам, новий формат якісного проведення та навчання під час літнього періоду. Щоб батьки реально побачили зміни в кращу сторону в своїх дітях, а діти побачили реальні свої можливості, які вони занижують, або про них не знають!

Дуже часто, особливо по відгукам дітей, які свого часу бували в різних дитячих літніх таборах, все навчання базувалось на якихось естафетах, конкурсах, купі вільного часу коли діти представлені самі собі, звичайних спортивних іграх, та вечірніх постійних дискотеках та інше.

Наша мета була виховати із кожного юного егоїста - частину команди, розвинути лідерські якості, щоб діти могли проявити свій характер, навчились находити спільну мову з іншими дітьми (старшими чи меншими), не закривались в собі, а навпаки розвивати свої можливості. Бороли свої такі звичні: «НЕ хочу….», «НЕ можу….», «НЕ буду….», «в мене НЕ вийде….», «я НЕ здатний…» та інші НЕ, НЕ, НЕ…

Найкраще, і головне добровільно (оскільки виснажливі випробування завжди можна самостійно покинути), такі свої «НЕ» долають дорослі солдати, воїни під час проходження курсу РЕЙНДЖЕРА у 75-му полку рейнджерів США. Але хибним є вважати, що це лише «американська тема» і чужа для нас!

Рейнджери - це не лише відомі по фільмам «техаські рейнджери», чи елітний полк сил спеціальних операцій США! Рейнджери – таку назву отримали африканські підрозділи які із зброєю в руках боряться із браконьєрами у заповідниках по всій території Африки. Також у Ірландії є військовийпідрозділ під назвою «Армійське крило рейнджерів», це еліта не лише в Ірландії, але й знані професіонали своєї справи серед інших частин армій Європи! Групи розвідників сил спеціальних операцій Армії України –неофіційно називають «рейнджерами» - особисто бачив та чув такі епітети, інколи і в жартівливому тоні. Окрім того у програмах підготовки українських спецпризначенців є так би мовити «кью-курси рейнджерів», за кілька років слово «рейнджер» і в нашій державі стане звичним, в т.ч. і завдяки РЕЙНДЖЕР КЕМП!

Для прикладу в армії США, офіцер чи сержант який пройшов курс РЕЙНДЖЕРА, має більше шансів отримати підвищення на більш високооплачувану службу в лавах армії США, швидше отримає під командування підрозділ, та взагалі має більші шанси на успішну кар’єрув своїх збройних силах. Курси РЕЙНДЖЕРІВ у США проходять й іноземні офіцери, які потім унікальний досвід та практику 68 днів безперервного тренувального пекла – передають у своїх арміях!

З англійської мови слово - ranger (рейнджер) – має кілька похідних значень: мандрівник, мисливець, єгерь, знавець лісу. Тобто якщо перевести це в більш повніші форми, то рейнджер це - людина яка мандрує в найнебезпечніших місцях природи, вона знає закони виживання та вміє орієнтуватись у будь якій місцевості, може вести ефективну розвідку місцевості, вона самостійно може вижити у несприятливих умовах подалі від цивілізації, може прогодувати себе полюючи на звірів, а саме головне може захистити себе та інших у разі небезпеки.

Часто нас, як організаторів, звинувачують, що ми не назвались чимось українським по типу: «Весняна райдуга», «Пекельна сотня» чи «Кмітливий козачок» або на край «Рейнджер-козачок» чи «Соколята». Але ми робимо ставку на сучасну підготовку, оскільки історичних таборів або тематичних по: козацтву, січових стрільцях, доби УПА - в Україні й так вистачає – а ми, повторюсь, не захотіли робити те, що вже є та існує не один рік. Ми зробили нове та унікальне, як для України, де поєднали велику кількість того, чого в нашій країні ще не було! Але це вже інша тема, для іншої нашої статті!

Ну і на звершення, слова одного із організаторів табору, інструктор Вітер (Яриніч Сергій), які повністю характерезують наш табір - «RangerCamp - це не пузатий дядько зі свистком в зубах, не нудні лекції на котрих так і хочеться заснути, не гаяння вільного часу, не дискотеки в костюмах казкових героїв, не програма часів СССР... РЕЙНДЖЕР КЕМП - це динаміка та драйв!» (с)

п.с. схожість із реальними назвами таборів у статті, як приклад назв, – чистий збіг обставин та випадковість!


Автор: Організатор RANGERCAMPUKRAINE головний інструктор Таір (Бормовий Руслан)